mandag, mai 30, 2011

Surt humør og surt vær hører godt sammen..

Følte meg litt på hugget idag når jeg kom hjem fra jobb, og ved middagsbordet var det nesten slik at jeg la opp til en aldri så liten meningsutveksling.. Da passet det godt å gå ut i surværet, ta frem spaden og begynne med komposten. Fikk plukket vekk noen fler ringblomst spirer først..

Rakk å få sålle to trilleborlass med deilig kompostjord.  Jeg såller den bestandig og plukker tilbake marken i en annen kompost. Hos meg er pallekrager brukt til dette. Komposten ble brukt til å hyppe poteter med. Fastæn jag satte poteten i en grop har den nå blitt så pass stor at jeg ikke har mer jord igjen i kassen til hyppingen.

Men jeg rakk altså bare den ene av fire kasser ikveld, resten får bli en annen dag. Må forresten også notere meg at restene fra grillkullet, asken, ble lagd utover min kepaløk. Om det er lurt eller ikke viser seg, men da hele beddet vart lysegrått tok jeg å blandet det ner i jorden, lagde noen riller mellom og strødde på litt kaffesump. Leste HER om gjødsel med treaske. Jeg kom nemlig på at jeg glemte kalken iår før jeg sådde, så nå prøver jeg aske.

Men så i regnet og rusket så ringte telefon og været og humøret til tross begynnte solen å skinne på ny i mitt inre. Men, etter fem minutter i komposten var uværet uansett over innvendig.. Mine Clematis hadde kommit, endelig! Det ble bare å rase av gårde med en gang. Renate er en riktig engel. Her kom et eksemplar av liljepalmen med hjem også, fra det orginalet som var den første jeg såg. Eucomis, nå blir det en til på terrassen, jippiee!

Det virker bestandig bli mer med hjem etter besøk hos denne fantastisk gode, snille damen. En liten potte med kinesisk helseurt,Gynostemma pentaphyllum, og en stikling av fattigmansginseng, Codonopsis pilosula,  ble det og. Den får jeg se nærmre på en annen dag for årsaken til turen var altså våre importerte Clematis. Litt medtagne etter tretten dager på posten men røttene ser det ut at vare liv i, i hvert fall de fleste.

Seint som det begynner bli og været ikke alt for varmt, men det sluttet regne i hvert fall, planterte jeg barrotsplantene sjappt i hver sin potte. Får kikke litt mer på dem imorgen (og forsøke finne en plass!! – seks plasser!!!!)

Noen av dem hadde i hvert fall grønne blad igjen, dette skal bli spennend tenker jeg.

Min Clematisbeställning:Clematis integrifolia Olgae, Clematis integrifolia Rosea, Clematis texensis Buckland Beauty, Clematis viticella Eetika, Clematis viticella Kaaru, Clematis viticella Tuczka

Fikk det jo litt travelt ved hjemkomst, etter en reging men inspirerande hagevandring. Denne snek seg også med, så glad jeg ble!! Mine drømmers perenn!! Heuchera ‘Marmalade’ står nå i plantert i min staudetrappa, visst er den nydelig.

For å plantere denne måtte jeg for andre gang iår flytte den blå akeleien. Denne måtte få plassen. Satte den der hvor jeg forrige år planterte Eryngium planum ‘Blue Hobbit’ som aldri ble noe. Når jeg gravde ikveld fant jeg to røtter,typsik,  som faktisk såg levende ut, plantet dem i en liten potte så kanskje de kommer seg..

Så ikke var kvelden så sur like vel. Bortsett fra alle planter fikk jeg også denne flasken med hjem, Tria terra aktiv, innholdet må jeg finne ut mer av, tydlig noen dundersaker for hagen.. Litt samtale rundt kompost, bokashi og gullvann rakk vi også. Tenk at jeg aldri tørr begynne tisse på potta, når det skal være så bra som overgjødselvann.. Noen som bruker gullvann?? At jeg i tillegg ble klar over at jeg må overtale mannen til en aldri så liten Kongsbergtur skadet ikke som samtalsevne det heller. På Kongsberg hagesenter er det blitt observert tyttebærplanter!!! Vil ha!! og Åkerbær! Men, hvor  i all verlden skal jeg få plass til det??

Det blir til å legge seg i aften og drømme gode drømmer  om større hage igjen …

5 kommentarer:

Bille sa...

Hei! Det er snart juni, og der hager du i mørket? :-) Innholdsrikt innlegg, nå fikk jeg noen tips om gjødsling. Og så lurer jeg på hvor du har bestilt dine klematiser? Jeg forelsket meg engang i en klematis i en park, og selv om forelskelsen har gått litt over, er jeg stadig på utkikk etter den i salg.
Ha en fin juni - med lyse kvelder i hagen :-)

Helene sa...

Takk for gode tips og igjen..masse inpirsjon!!

Ps! Ha lyspæra gått hos deg? Eller er du bare ute om natta? LOL

Heleneklem

Linda sa...

For en herlig gjeng med klematis:) Viticella sortene er nydelig, men det er texensis, og integifoliasortene også... nei jeg klarer ikke å velge en favoritt:) Som det skjer mye hos deg, helt herlig:)

Beyond My Garden sa...

So much work to do when we garden
nellie

Marit sa...

Så mange flotte clematis du har fått kjøpt. Den Heuchera 'Marmelade' har jeg hatt i tre år, og den klarer seg veldig godt her.