mandag, mars 21, 2011

Årets første grønnsaker..

De har kommet nå, mine grønnsaksfrø fra Odla. (nå har de forresten en massa fristende stauder, hvorfor bor vi ikke i EU!! har jeg iblant lurt på, men kanskje pappa vil ha et par..uansett, jeg har ikke plass..) Nå kan jeg begynne planleggingen av kjøkkenhagen føler jeg. Ikke at jeg har alt på plass i planen men jeg er et stykke på vei..

Bønnevikke har jeg jo mast ferdig om, men aner fortsatt ikke hvor jeg skal få satt alle 90 bønner.. Sådd i februar er litt seint nå men jeg lurer om jeg ikke skal prøve med en liten forsåing inne med et par av bønnene..

Tenk, purpurfargete skolmer, disse skal få klattre på stativet sammen med Borlotto. Egentlig vil jeg ha bønner som klatrer høyt men jeg synes disse har så fin farge. Disse skal det også være mulig å så inne for tidligere start, Borlotto også.

Borlotto bønner har jeg lest om men aldri smakt. Iår håper jeg å få se dem på tallerken.  Men plassen, hva gjør jeg? Begge sorter vil ha et avstand på 30 cm, min kasse der hvor jeg planlagt plass for disse er 80x120. Det blir ikke mange planter. Lurer helt enkelt på at droppe sukkererter iår, eller finne et annet sted til dem (selv klarer jeg meg uten men resten av familien elsker dem, hm..) kanskje jeg kan sette noen erter rundt et tre eller ved pergolan.. tål at tenkes på..må jo ha dem et eller annet sted! Uansett, denne bønne skal være middels høy, hvor mye er det, 75cm?? I tillegg til å spises ferske skal bønnene kunne tørkes og kokes etter bløtlegging over natten..

Helt uten erter blir det i hvert fall ikke. Jeg elsker friske erter om sommeren. Så helt forskjellig i smak enn de tørre, fryste vi spiser om vinteren. Disse ser festlige ut synes jeg og hvis jeg skønner det riktig skal dette være en høy sort.

Så da så, da er det fullt i disse fire. Nr 8. inneholder jordskokker satt i høstes. Trenger ikke noe fler belggrønnsaker altså. Bak gruppen med kålplanter (1-4) kommer jeg sette bønnevikken, da blir det som tidligere nevnt nokk så fullt..

Kål har jeg aldri hatt noen hell med så iår tenkte jeg forsøke meg med noe nytt. ‘Komatsuna’ og ‘Pak Choi’. Dette er vel strengt tatt kanskje ikke kålvekster men

de er i hvert fall grønne. Jeg liker så godt vanlig alminnelig spenat og tenkte jeg skulle bruke disse på samme måte. Skal bli spennendes å prøve noe nytt. Setter av kasse 1+2 til disse. I kasse 3 kan det fortsatt få være vanlig spinat og redikker. Lurte på å prøve noen maineper igjen, eller rødbeter.. har ikke helt bestemt meg. Det fyller seg opp og plassen er så pass begrenset.. Derfor får jeg visse problem med bonusfrø som jeg fikk med bestillingen, men nå som frøene først er kommet i hus må jeg jo prøve disse og. Kål igjen altså. Setter dem ut i kasse 4, får ner 5 planter. Får så et brett med noen planter inne til helgen og håpe på at noen er interressert i resten av frøene. Odle i liten skale kan by på utfordringer og 50 frø!! Kanskje jeg kan ha en plante i potte på terrassen og?

2

Da gjenstår det vel kun de siste fire kassene i mitt vekselbruk. De hvor jeg har løken og gulerøtter. I kasse 11 har jeg jo alle rede satt ned hvitløk i høstes så den er full, og i DSC_0026kasse 10 har jeg planer om å sette purren som jeg sådd.  Så må jeg ha sjarlottenløk og et eller annet sted mellom klare å så gulerøtter.(kasse 9+12) Hvor skal jeg så få plass med disse, mellom purre eller mellom sjarlottenløken? Svartrot har jeg aldri prøvd eller smaket heller for den delen. Jorden skal være mycket lukker og løs, full med kompost og stallgjødsel leser jeg.  Den smaker best etter en nattfrost og kan stå ute hele vinteren. En delikatesse som både kan kokes, friteres, gratineres.. Bladen skal dessuten kunne brukes i sallaten. Høres godt ut, ikke sant?  Denne må jeg jo bare få plass til. Er den noen som har prøvd? Skjønner ganske fort at jeg må gi opp mine planer om å få sått den mellom løken, der får det bli gulerøtter. 

 

Denne skal jeg rydde plass till i midten av kjøkkenhagen (kasse 21). Der hvor jeg forrige året hadde min plantasje av digre, mørke solsikker (blir det ikke plass til dem iår altså ??)

Kasse 22 har jeg foreløbig ingen planer for, utrolig. Jeg skal jo fortsatt ha storbladet persille men det er ikke så mange år siden jeg hadde den her, spørs om den ikke går i kasse 20. Så hadde jeg planer om palsternakk.. men den får ikke plass i kasse 22 den heller, det ser ut som den planen får drøye til neste år.. Så når jeg fått satt poteter i kassene 13-16 så er det vel klart. Planleggingen er unnangjord, ikke mye innkjøp som gjennstår..

Men vent, i 17. har jeg plantert rød stikkelsbær, men i 18 + 19 misstrives det noen jordbærplanter, hvis jeg tar 18 til persillen kanskje, kanskje jeg kan få ner noen palsternakk i 19…

Men vent nå, jeg glemte en frøpose!! Det er lov å la seg friste som det heter. Jeg elsker smaken av disse Gherkin, sure pickels, perfekte til Racletteosten. Disse skal kunne såes i potter (plante ut i kjøkkenhagen kan jeg glemme i dette klima) nå i mars/april og siden settes ut når frostrisken er over. Tenker jeg må mange turer till på Bauhaus etter potter denne våren, min terrasse kommer bli en djungel, hm.. jeg som hater å vanne.. 20 frø, som sagt, hvis de spirer blir det mange planter til overs..

7 kommentarer:

November- symra sa...

Hagingen din er blitt mitt store ideal, alltid så kjekt å se hva du putler med, lærer jo så utrolig mye..
De kantene rundt bedene er de murt i mørtel? Liker så godt den ryddige oppdelingen. Kanskje du ahr et tidligere innlegg om dette forresten. Skal undersøke nærmere selv

Hilde sa...

Spennende å lese om kjøkkenhage-planleggingen din, Mia, du gjør grundig forarbeid! Veldig kjekt med oversiktstegningen over nummererte kasser.
Mainepe leste jeg om hos deg i fjor, det skal jeg prøve i år for første gang.

Masse lykke til med grønnsaksdyrke-sesongen! Gleder meg til å følge med på alt som skal vokse i kjøkkenhagen din :)

Stephanie sa...

Your bean choices are excellent! So many colours. I wish you will have a great start. And your Pak Choi in multi-colour is going to make the vege bed really interesting :-D

Christin sa...

Jeg får ikke helt til dette med såing, men skal følge med nå på hvordan det foregår hos deg :)
Klem

krepsemor sa...

Jeg er så imponert over det flotte systemet ditt på grønnsak-bedene dine, nummerert og allting! Selv er jeg et rotehode der, ingen system. Bare en såliste på nett!
Mange spennende grønnsaker! Jeg har mye å lære her =) Du inspirerer meg, Mia!

Lisa sa...

Oiiii! Jag vill också odla grönsaker! Det är dock inte riktigt min grej, men någon böna kan jag ju prova. Tänk om jag fick lika fint som dig...
Tisdagsmys!

♥ Carpe Diem ♥ sa...

Kjøkkenhage et av mine ønsker :)
Fint system du har for din kjøkkehage
Så detet skal bli spennende å se.
Tro du er flink til det meste Mia.
Mye inspirasjon å finner her.Takk :)