søndag, januar 16, 2011

Impecta frøer til sådd

Jeg har da klart å få av gårde en frøbestilling jeg og. Før jul faktisk da jeg fant frø av indigoplanten som jeg har utrolig lyst til å få til da jeg ønsker kunne farge blå ull til høsten. Nå først når jeg lever et liv halvt uten PC ser det ut til at jeg får somle meg till å så dem. Alle linker og bilder er hentet fra Impecta frø. Mye av de planter jeg har bestilt er tenkt å bruke til plantefarging  (noe jeg drømmer om å få til i løpet av hagesesongen) og Impecta har jo gjort det enkelt for meg, listen hadde en egen link til Färg- och spånadsväxter. Et pluss til jeg liker meget godt; jeg kan betale fakturaen til et norsk konto!!
Bestillingen levert i romjula:

2. Dodecatheon meadia - Tolvgudablomma

¨
3. Malva sylvestris mauritiana - Mauritansk rödmalva


5. Sanguisorba canadense - Blodört. ( Denne bestilte jeg ikke kun for blomstrene men den skal også gi en herlig rødoransje farge til ullen, av røttene vel å merke, spørs om jeg har hjerte til det hvis frøene spirer..)
6. Oryza sativa 'Black Madras' - Prydnadsris. ( En gressliknende plante som jeg MÅ ha !)

7. Centaurea scabiosa - Väddklint. Hele planten kan brukes får å gi en gulfarge ved plantefarging)
8. Ruta graveolens - Vinruta. ( Rot av denne gir en rød farge.)
9. Indigofera tinctoria - Blå Indigo ( det er denne som skal gi meg en fantastisk blåfarge. Nå er den ikke så lett å få til har jeg lest rundt om på nettet men hvis den spirer er planen å ha den i potter på terrassen)
Enda godt jeg ryddet i boden for det blir sikkert fler bestillinger og jeg har jo alle frø jeg sanket i høstes. Mye å så fremover altså. Men noe som irriterer meg er at jeg ikke klarte finne Vermiculite i noen av de planteutsalgen som er rundt omkring mitt i nabolag. Enda godt jeg hadde en halvfull pose liggendes.

15 kommentarer:

TYRA sa...

Så mye flott du har sådd! Likte spesielt veronicaen og malvaen. Har selv en veronica, men den heter "Knall Blau" og den er skikkelig knallblå! Dette med garnfarging høres spennende ut!
Ha en fortsatt fin søndag.

LindaLunda sa...

Vad underbart!
Mycket godis där!

krepsemor sa...

Hei Mia! Nå ser jeg at Solfrid allerede har svart deg angående ditt spørsmål om bløtlegging! Jeg bløtlegger aldri staudefrø, kun enkelte frø til sommerblomster =)
Så dyktig du er som farger ditt eget garn! Jeg ser at du ikke har fått tak i Vermiculite! Selv kjøpte jeg av ei dame på hageforumet "Hagegal"! Jeg husker ikke hvor hun fikk tak i, men jeg skal prøve å sjekke opp litt! Jeg ønsker deg lykke til med din staudesådd!

Mammasblommor sa...

Så mycket fint du har där! Spännande!! Tänker försöka ta det lite lugnt med frösådder i år, bara lite tomater, chili, sallad och någon enstaka blomma! Det är som jag tänker nu i allafall, får väl se om det ändrar sig när våren kommer ;o))
Ha en fin söndag!
Kram Margot

Mariann sa...

Så mange flotte planter du har bestilt frø av. Spennende at de kan brukes til plantefarging.

Marit sa...

Den veronicaen har en nydelig blåfarge! Det er mulig at du kan få noen av gartneriene/planteutsalg i nærheten av deg til å ta vermiculite inn for slag? Det gjorde gartneriet her for meg, så jeg har en kjempesekk stående her.
Kjekt å kjøpe sånt inn i store kvanta når en har sjansen, for det er mye billigere enn å kjøpe det i små poser. Lykke til med såingen!

Blomsterguri sa...

Kjempeflotte planter du har bestilt frø til!!! Det kribler litt i bestillingsfingeren når jeg ser dette.... :-)

Hilde sa...

Så mange flotte planter du har kjøpt frø til :)
Jeg har også kjøpt indigofrø nå, og er spent på om de kommer til å spire. Knoppurt (väddklint) har jeg i hagen, og i tillegg har jeg funnet et sted de vokser vilt, så den må prøves ut til å farge garn til sommeren.
Spennende dette her.
Veronicaen var nydelig!
Lykke til med frøsådden!

Stephanie sa...

I agree with you that the black Madras grass is a beauty! Must buy ok. Rest of flowers are gorgeous. Good choice.

Åsa! sa...

Ett vårtecken gott som något! Nog börjar det klia i fingrarna alltid!

Maria sa...

Kjære Mia! Når skal jeg ta ut fuksiaene mine fra boden og frem i lyset? Det er da jeg har lyst til å åpne en champagneflaske og feire! De lekre plantene du viser har jeg skjønt du har tenkt å utnytte til ullfarging? Det er sikkert normalt i din verden - men det overgår stakkars meg! Ha en fin uke!

Helens trädgård sa...

Hej Mia!
Alltid roligt att beställa lite frön :=) Fina sorter du har valt.

Carol sa...

Kara Mia! I think is is great that you will try to grow plants that you can then make dyes from. I was once a weaver and I loved finding hand dyed yarns. Good luck with this project! Lovely post and photos! Kram Carol

Gunilla sa...

Vilka fina frösorter du valt.

jaghar försökt så Blodört flera gånger men inte lyckats så jag köpte plantor.
Det är en fantastisk växt men jag skulle inte kunna ta upp den och ta rötterna.

Lycka till med sådderna

ha det gott
Gunilla

Tullik sa...

Høyrest ut som du har fleire spanande prosjkter på gang. Både såing og farging av ull. Blir spanande og høyra meir om. Håper me kan dela gleden over vårteikn sjølv om ein kan verta litt "misunnelig".... Kjekt du kom innom til tross for pc-krasj !!