tirsdag 30. juni 2009

Dum som en potet !!!

Jeg er dum som en potet, i hvert fall når det gjelder poteter. Enkelt, mener sikkert alle andre, men jeg skal love at det er ikke bare enkelt. Det starter om våren. Hvor dypt skal en legge poteten i jorden. I fjor presterte jeg å legge den ca 25 cm dypt, i April. Jeg tenkte at da fikk den spire i freden og roen uten fare for frost, for når blasten først kommet opp så var vi et godt stykke ut i mai. Siden hørte jeg at det var dypt det, så jeg la nye poteter innemellom de jeg først hadde satt i noen av kassene. Yes, det blev trangt!! I den kassen hvor eg kun hadde de dypt planterte potetene, var avlingen heller dårlig. Hørte noen sa “- jeg satt ett kilo dårlig settpotet og fikk et kilo fersk potet for arbeidet”. Det er vel i korte drag hva som skjedde meg.DSC00008

I år tenkte jeg starte med nye friske. Hade 4 rammer avsatt til potet. Sagt og gjort, kjøpte 5 kg settpotet ( og de var store de.. !!..) så jeg måtte kjøpe en pose til. Rammene holder ca 110x110 cm og jeg satt ned 9 poteter i hver. Ca |0 cm dypt. Så kom jeg på ideen med å høye rammene med en plank. Hvordan skulle jeg løse det ? Spurte rundt og fant ut at jo da, man kan hyppe poteter fortløpande fra starten av, begynne når den har nått 10-15 cm høyde, planten altså. Ja ha, er det stilkhøyde eller toppen på bladverket. Dette er sikkert en selvklarhet for alle andre hageinteresserte men jeg oppdaget pløtslig at jeg ikke hadde den blekeste aning. Spurte igjen, da. Okey. Plantehøyden. Ut på Bauhaus og bunkret billig plantejord for å bruke til å hyppe poteter med.( var kanskje ikke bare lurt da plantejorden er gjødslet..) Det har gått åt noen sekker skal jeg si. Hyppet etterhvert i omganger tils jeg hadde øket jordvolumet med 20 cm. Så vanner jeg litt, for det har jo ikke kommet så veldig mye nederbør og følger med på utviklingen. Ser frem emot nypoteter fra midsommer :-) Poteten begynner og blomstre, blir pløtslig 70-80 cm høy har blader som er bortemot 40 cm lange !! Varmen gjør det hele til å se ut som en tropisk regnskog!! ( bildet er tatt FØR varmen satt inn for fullt) Hva nå, spør igjen om man kan klippe ned blasten og fjerne noen blader.

DSC00011

 

Dum som en potet vet jeg faktisk, helt ærlig ikke det. Tydlig er svartet så pass enkelt og dumt at jeg ikke for noe. Sagt og gjort, jeg kan ikke ha det slik. Jeg har klippet ned plantene til 40 cm, rett over et blad. Fyllte halve kompostbingen på kjøpet. Tog også vekk mye av de store bladen som var kvar. Så nå gjenstår det å se om det blir noen poteter i år da. Fant i hvert fall disse på en av potetplantene som hadde blomstret. Vill av begeistring hentet jeg gamlefar for å vise opp mitt fynd.

DSC00054

Reaksjonen var heller laber, han hadde sett slike i massevis såg det ut til. Avfeide det hele med kommentaren om  at de er giftige. Jaha! Siden han nå er slik en potetkjenner så kunne man jo tro at han hade svart meg vedrørende nedklippingen av riset, men nei – når jeg spør ser han dumt på meg, rister på hodet, sukker litt og går sin vei. Så her er nå jeg, 43 år gammel, dessuten oppvokst på landet, men det tørr jeg ikke innrømme akkurat nå, dum som en potet ( hvorfor fikk jeg ikke denne kunnskapen av far min??…) og vet fortsatt ikke om det var dumt gjort, å klippe ned poteten. Jordbæren setter nog i hvert fall pris på det for det er jo litt rart når jeg har kusinen til poteten med ferdig frukt på friland i kjøkkenhagen og mine jordbær fortsatt hardnakket nekter skifte farve fra lysegrønt til rødt på bæren….

DSC00050

Er det nå noen som kunne tenke seg å fortelle meg når jeg kan begynne forvente meg å finne poteter i jorden hadde jeg vart takksom. Tør ikke spørre :-) Har redan spurt om det er i bunn av planten, et godt stykke ned i jorden der hvor jeg satt poteten, som de blir ferdige først ettersom jeg har hyppet så pass mye…

søndag 28. juni 2009

en glimt av min lille hage idag

Det er varme dager i Norge, i hvert fall på Østlandet.Vi har hatt flere dager med 25 grader varmt!  Dagene eller kveldene når jeg ikke har fri går åt til å vanne. Ikke min favorittoppgave. Det gror i hvert fall så det knaker. Går her og venter på at roser og pionene skal slå ut. Har tynnet ut mer av syrinhekken, blomstrene henger som triste vissne klaser. Har luket litt også, men det er som det er for varmt for ugress også. Blir mest til at jeg ligger utslått på liggestolen og leser. Sover godt skal jeg si, i solen. Det er mindre godt når man våkner igjen..  

   

På forsiden, i garasjenedfarten holder plantene ut, men jeg tror de lider, dette er sørsiden og de har ikke fått noe vann av meg. Får huske på dem imorgen. Det er så herlig å gå forbi her, det dofter så søtt og deilig av sjersminen. Det gir meg minner om mine barndoms somrer i Fullerö, på hytten til mormor og morfar.

  

DSC00039 DSC00040

 DSC00044 DSC00045

DSC00047

Staudebeddet på forsiden begynner å skifte farge. De stikker opp blomsterstengler både i “histen og pisten”. Akkurat slik jeg vil ha det.Vannsprederen har gått i flere timer ikveld. Det er et stykke i mitten som bare ikke vil. Rosenkragen og blåklokken er så liten og tynn akkurat her. Tenkte at det kanskje er fordi jorden er utarmet. Hekkplantene tar nog sitt i sommervarmen. Jeg har fyllet på med kompost, gjødslet med algomin og nå sist har jeg toppet med kugjødselkompost så det vore da “1000” ifall det ikke langsomt tar seg. Jeg må ha vannet ned i hvert fall 60 mm vann siste uke. Tar det seg ikke nå så vet ikke jeg… Min iris fra svigermor har slagit ut og dagliljen, den gule.

 

 

  

På liggestolen i Lunden tilbringes ettermiddagstimene. Det er for varmt for å gjøre noe særlig da. Her hører jeg vannet sildre og moreller og plommen begynner å gi litt ly og skygge. Rosene og clematisene har store knopper men enn har de ikke velat slagit ut. Nå går det litt tid til å fjerne lusen fra rosene. Sprøyter ikke, går og plukker…

Clematisene begynner også dekke mitt vindu mot omverlden.Spesielt den ene av de fire er kraftig. Bak espalieret er det syriner, men dem synes jo ikke på bildet. Har noen år igjen til de er tette. I virkligheten så skymmer de faktisk litt redan nå. Svarthyllen slår ut når som helst og da skal jeg lage svarthyllebærsaft. Flädersaft. Det er blant det beste som er på sommeren, slekker tørsten bra. Jeg har fått kjøpt et litet espalier som egentligen skal dekke nedfallsrennen til en takrenne. Synes formen var grei for å ha som støtte til en rose intill garasjeveggen. Mannen i huset ønsker seg en klatrerose her. Det er skygge hele tiden innemot den veggen så jeg tror det lar seg vanskelig oppfylle. Jeg har dok spart på Polstjerne, en hvit klatrerose som jeg hadde på forsiden. Tenker jeg skal flytte den hit og se om den overlever før jeg eventuell kjøper en rose til gamlefar. Stilig med hvit klatrerose mot hvit vegg…

 

 

Idag har jeg vart på Bauhaus og kjøpt litt brostien, 15 stykk i granitt og lagt rundt baljen på baksiden. Har funnet ut at jeg skal flytte på min rhododendron, til bort i hjørnet ved epletreet, da blir det kanskje litt bedre plass på trattorian og mer sol til de stakkers omplasserte/ kasserte klatrerosene som står der i espalieren.

Kjøkkenhagen gror sammen. Noen av krydderørtene har begynnt å blomstre. Luftløken jeg fikk av min arbeidskollege blant annet. Jeg skulle ta blomsten og tryke den ned i marken på siden av sa hun, for da får jeg flere løk. Har ikke hjerte til det enda, liksom allium tidligere så synes jeg blomsten er flott.

Desse to kavaljerene, ekorrn og hanen, får fungere som vern på toppen av stolpene. Ekorrn har en gang setat på en gammel gulvlampe og hanen kjøpte min minste sønn på loppemarked for mange år siden. De skal liksom være her og passe på jordbærene. Da ekorrn gikk i to etter vinteren så var det blant det første som gamlefar måtte reparere åt meg. Kanskje jeg borde behandle dem med noe? olje? De har fått en fin grålig patine etter alle åren ute i frisk luft.

Det som blir til overs hamner her i skråningen, ved kompsten. Greit å ha litt angermulighet. Akkurat nå er det mitt skoggskjegg/ plymspirean, som jeg lurer på om ikke skal få plass et sted i hagen. Kanskje på baksiden den og, den har jo fordelen, i motsettning til busker, at den vissner ned hver vinter og ikke er i veien for snømåkingen. Min nyperos får dog aldri inpass i hagen igjen. Den små, tynne tornene gjorde meg galen. Når den nå står i skriningen så kan jeg jo likevel nyte syn og duft men den holder seg på behørig avstand.

Kjøpte en liten smart dingsebings på Bauhaus idag som kan klippe gresskantene eller hvis jeg skifter knivblad, kan trimme mine tuijakuler. Spørs bare om jeg kommer å bruke den, er jo generellt ikke særlig glad i maskiner i hagen, men.. kan prøve og se…

lørdag 27. juni 2009

Grattis Mia

Min flotte gevinst fra växthusmadam har kommet, og er tatt i bruk. Otrolig flott synes jeg. Har du også lyst på en slik vakker merkepinne så besøk hennes nettbutikk .






Posted by Picasa