fredag, mars 27, 2009

det ante meg !

Våkner i morse til snø! Store flak som faller fra himmelen. Dette er typisk, skjer hver gang vi har snørike vintrer.Litt morsomt da, når mann min skulle ut å måke, før han skulle på jobb, hadde snøskuffen fryst fast... Det blir is når det blir kallt etter mildværet og det er lenge siden det var bruk for skuffen.
Tuijan som hadde kommet et godt stykke frem ur gjemseln, nå er den atter dekket med snø. Min dyrbare Lobo, epletre, som jeg fant under snøen med hjelp av en spade er på vei vekk igjen.
Og så noe hyggelig. Dette er en overvintret jordbærplante. Den hadde klart seg ute i garasjen!! Tog den in fredags og pottet den om.
Denne sorten heter Ramona, den skal enlig gartner,n der hvor jeg spanderer en formøgenhet hver sommer, være frø sådd og hun var usikker på overvintringsevne så jeg satt like så godt noen i bakken ute og noen til overvintring inne.
Slik såg den ut i somres, den satte nye bær helt til frosten og nye skudd hele tiden så mina tre planter blev fort flere, ikke kostet den stort mer enn 30,- planten heller. Rekomenderes !!

tirsdag, mars 24, 2009

snøen smelter !!


Endelig går det mot vår. Snøen slipper langsomt taket, kantene krabber tilbake. For hver dag som går med sol så synker snøen et par millimeter.

Jeg fant til og med igjen mitt stakkers Lobo epletre som havnet under snømassene når jeg måkte taket. Begravet under en halvmeter med tungpakket snø. Tok sin tid å finne den tilbake. Nåja den ligger fortsatt godt innpakket i 1,5 meter snø men det ser ut som den har overlevd, med litt hard medfart... Får følge med så den ikke knekker i to. Hvordan kan man være så smart å plantere et epletre på fremsiden der hvor all snø blir slengt når vi måker trappen og hvorfor husket jeg ikke å slå ned en staur så den kan lene seg litt trygt??? Kan ha noe å gjøre med liljene jeg plantet..
Dette er tuijan, ser like miserabel ut den !, jeg har vanskelig for å tro at det noensinne skal bli en sommer igjen, men kalenderen sier at vi går mot vår så da er det vel så. Det verste er at jeg har god erfaring med at det fortsatt kan komme en meter snø i april. Ja da den kommer i omganger og smelter bort mellom slagene men likevel, nå begynner jeg å bli fed up. Den største trøsten er at det fortsatt ligger stygg, svart og møkkete snø nede i Drammen også. Ha,ha!!

I helgen tok jeg meg en tur ut i boden og fant blant annet denne stakkaren. Til tross for at jeg glemt mine stakkars pelargoner helt bort hva gjelder vann i vinter så hadde de grøne blad. Denne skal inn til driving og bli en staslig hvit madame til sommeren. For sommeren den som skal komme har jeg hørt og den kommer raskere enn jeg tror som regel, det skjer hvert år det. Og hvert år husker jeg på pelargonene for seint. Men, med ny jord og kjærlighet i vinduet på kjøkkenet sammen med sine andre 20 familiemedlemmer skal det nok gå bra.
Frøsådd?? Nei så langt har jeg ikke kommet... Begynner vel å bli på tide det også..

Min lille hage

Den er ikke større enn et par, tre hundre kvadratmeter. I stort sett har vi fire meter rundt huset. Da vi flyttet inn i 1996 var hagen full av løvetann og annet ugress og enkelte planter. Ut mot veiene var det kratt med gamle krypfuru men i et hjørne av hagen fantes det et epletre og et par rips og solbærbusker. Buskene er tatt vare på men treet måtte fjernes forrige sommer da det var sykt. Tomten hadde også to garasjeplasser da vi flyttet inn.Den ene av disse har jeg flyttet for hånd, jeg har gått med en spann av gangen med grus og sand, dit hvor det trengtes og fylt på med jord og kompost etterhvert. Med noen steiner har dette blitt en flott staude"trappa". Nå, etter mange år, er hagen bygget opp i rom, mange frukttre som skaper høyde og hekk mot sidene. Her har kommet pergola, levegg på terassen og spaljéer i alle retninger.Hva som er favoritter har variert, jeg har vært i gjennom stauder, liljer, roser, clematis og i det siste kjøkkenhagen. Kan ikke lenger si jeg har favoritter. Jeg liker alt sammen, og ja takk, mer der til. Godt man aldri er fornøyd, det er til stadighet noe nytt på gang, forandring fryder. Håper dette også blir en flott hagesesong :-)