søndag, mai 24, 2009

weekly news från köksträdgården w.21

DSC00005Ja denne uken har det regnet ( og jeg har husket på å vanne…) Har ikke sått noe nytt, nå må jeg bare innse at det er fullt, kjøkkenhagen lider av plassmangel. Nå er det bare å begynne å rykke i ugresssplanter og pelle opp småstein ur kassene. Det spirer og gror. De første to plastdekslene har jeg fjernet idag, etter å ha hatt dem av noen timer hver dag. Minst like viktig å huske på å lufte nå om dagen som å vanne. Det kan fort bli veldig varmt under plasten nå og da spirer det også dårlig.

äpple päronkörsbär

Potetene vokser. Har bestemt meg for at fylle på med jord og høyne kantene med en planke iår. Køpte billig plantejord på Bauhaus ( 5 sekker for 100.-) Får bruke den for nakkdelen med å dyrke i slike krager er at det ikke er mye å gå på når det kommer til å hyppe poteter.

DSC00006 DSC00029

Nå har også Ostaraa begynt å kikke opp ur jorden, men jeg synes de har tatt god tid på seg..

DSC00021Spinaten er en tragisk syn etter hagleskuren som kom. Håper bare den tar seg igjen. Akkurat nå ser ikke bladen særlig saftfulle og delikate ut. Det gjelder forresten det meste i kjøkkenhagen. Mainepene som jeg sådde mellom spinaten har spirt og kommet med to hjerteblad over bakken.

DSC00009 DSC00010

Fire ukers sådd av reddiker. Nå har jeg gått tom for frø, så jeg får vel beslutte meg for om jeg ikke skal kjøpe en påse til.. Har jo som mål å så en rad hver uke.

DSC00011 DSC00012

Løken begynner å bli høy og kraftig. Hadde det ikke vært for gulerøttene ( og nabokatten ) så hadde jeg kunnet fjerne plasten fra løken også. Får prøve holde ut et par dager til. Spørs bare om ikke haglet var til større trussel en “Lurvelars” denne gang.

DSC00015 DSC00014

DSC00024

Bønnehistorien. Prydbønene har vokset mye siste uke og til og med brytbønene har spirt og margertene skymter så vidt det er over jorden.

DSC00016 DSC00017

DSC00018DSC00020

Sukker ertene har også vokset seg så høye at plasten må vekk. Det var like så greit å sette på plass “pyramiden” med en gang.

DSC00022 DSC00023

DSC00026 DSC00027

Det begynner i å bli grønt; bringebær, eple og andre bærplanter begynner å “fylle ut” veggen på rommet. Deilig! tid vi går i møte.

DSC00031

4 kommentarer:

miss marple sa...

MMMM-her blir det mye godt å spise utover sommeren!!!
Hadde store planer om å lage meg en urtehage,men har ikke kommet igang enda.Er vel ikke for sent,så jeg får se hva jeg finner på... kanskje litt salat og div..vi får se....
her skinner sola fra skyfri himmel,nettopp ferdig med plenklipping og nå skal jeg til med et nytt staudebed(har fått så mange stauder:-)...)
stor klem fra meg!

krepsemor sa...

Så dyktig du er Mia! Du har sådd så mye fornuftig, syns jeg! Jeg har ikke rukket å tenke på å så grønsaker enda, men det blir vel neste år, det! Jeg har i alle fall fått tak i pallekarmer, så det blir vel en råd senere! Du skriver så sjarmerende syns jeg. Jeg har slekt i Sverige, og har alltid beundret de! Jeg håper den hagleskuren ikke har gjort for stor skade på plantene dine!

krepsemor sa...

Hei! Du spurte om bronseblad får blomster? Her er hva jeg fant på internett:
Den kommer fra Japan og kan bli inntil 150 cm høy. Blomstrer i juni/juli med hvite blomster, men det er bladverket som er penest på denne planten. I skygge eller halvskygge er bladene rødbrune, i mer sol blir de mer grønne. Dette blir veldig store planter og de sprer seg med rotstokker, så det anbefales at de plantes ett sted for seg selv og ikke sammen med andre stauder. Fine til å plantes foran ting som man vil skjule eller plasser i hagen der ingenting annet trives. Planten visner helt ned om høsten.

Hos meg er de brune, og jeg syns de er veldig dekorative!
Du sier at du har flyttet mange bregner! Da skal jeg jammen forsøke jeg også! Tusen takk for kommentar!

Annika Christensen sa...

Ohh vad fint du har gjort och det växer ju bra.
Ha det gott'
Annika